Bij ZwemParels lopen wij voorop als het gaat om het gebruik van nieuwe technologieën die uw zwemervaring kunnen verrijken. Een van deze technologieën is de hydrolyse methode. In een hydrolyse zwembad kunt u zwemmen in water zonder chloor. In plaats van chloor wordt het zwemwater met behulp van een klein beetje zout gedesinfecteerd door het splitsen van de watermoleculen. Dat klinkt ingewikkeld maar is in de praktijk eenvoudig te realiseren. Wilt u graag zwemmen in heerlijk zacht en kraakhelder water dat niet aan de ogen prikt of naar chemische middelen ruikt? Dan is een hydrolyse zwembad de oplossing.
Volledig natuurlijke waterbehandeling
Met een hydrolyse zwembad kunt u zwemmen in natuurlijk, helder en lekker zacht water. Er is namelijk geen chloor nodig om het zwembadwater te desinfecteren. Hierdoor prikt het water minder aan de ogen, heeft u geen last van een chloorlucht in de tuin en is het water een stuk zachter voor de huid. Vooral als u een gevoelige huid hebt, is dit een belangrijke overweging.
Bovendien is een zwembad zonder chloor minder schadelijk voor het milieu. Verder vergen zwembaden zonder chloor over het algemeen minder aandacht. In een chloorzwembad moet het chloorgehalte namelijk op peil gehouden worden. Dat betekent overigens niet dat zwembaden met chloor slecht zijn. Chloor is een efficiënte manier om te zorgen voor veilig en schoon zwembadwater. Bovendien hebben sommige mensen minder snel last van geïrriteerde ogen dan anderen. Sommige zwemmers vinden de geur van chloor zelfs prettig. Maar vooral als u gevoelige ogen of een gevoelige huid heeft, is een zwembad zonder chloor het overwegen waard.
Biologisch zwembad
Een biologisch of ecologisch zwembad is een zwembad waarbij geen gebruik wordt gemaakt van chemische middelen om het water te desinfecteren. Een hydrolyse-systeem zorgt voor de meest natuurlijke waterbehandeling omdat het de eigen componenten (H en O) gebruikt voor de desinfectie. Daarmee is zouthydrolyse de ideale oplossing voor een biologisch zwembad. Doordat er nauwelijks zout gebruikt wordt, kan het systeem zelfs gebruikt worden voor een zwemvijver.
Hoe werkt zouthydrolyse?
Bij zwembadhydrolyse worden watermoleculen (H2O) gesplitst in H- en O-atomen, door het water door een cel met een sterk elektrisch veld te stuwen. Hierbij ontstaan zogenoemde vrije radicalen. Deze vrije radicalen, zoals OH-, O, O3, H2O2 en O2, fungeren als oxidanten die het water desinfecteren en zijn krachtiger dan bijvoorbeeld chloor. Binnen enkele seconden desinfecteren ze het water waarna ze weer in watermoleculen terugveranderen. Het grote voordeel hiervan is dat er dus geen schadelijke bijproducten ontstaan.
Daarnaast wordt tijdens het proces een kleine hoeveelheid natriumhypochloriet geproduceerd die zorgt voor een residuwerking in het zwembad. Hiervoor is slechts 1,5 gram zout per liter water nodig. Veel hydrolyse-machines maken daarnaast gebruik van een systeem dat het effect van de hydrolyse versterkt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van koperionisatie of UV-desinfectie.
Zodoende wordt het water op een effectieve en natuurlijke manier behandeld, zonder het gebruik van chemische stoffen.
Hydrolyse: proeft niet zout
Een veelgehoord bezwaar tegen zwembaden zonder chloor is dat het water zout zou proeven. Dit is bij hydrolyse beslist niet het geval. Het zout wordt namelijk in zeer kleine hoeveelheden toegevoegd. Bij zouthydrolyse is maximaal 1,5 gram zout per liter water nodig en dit is nauwelijks te proeven. Officieel wordt dergelijk water nog steeds aangemerkt als zoet water. Bovendien is het zout dat wordt gebruikt bij zwembaden zonder chloor van een ander soort dan het zout dat we in ons eten gebruiken. Het is dus beslist niet alsof u in zeewater zwemt.
Wat zijn de voordelen van een hydrolyse zwembad?
Hydrolyse zwembaden hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditionele zwembaden met chloor.
- Geen rode of prikkelende ogen
- Geen chloorlucht
- Minder schadelijk voor het milieu
- Minder onderhoudsintensief
Daarmee zijn hydrolyse zwembaden een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar schoon en natuurlijk water. Hydrolyse wordt gebruikt voor grote, professionele zwembaden, maar is ook een geschikte oplossing voor privézwembaden.
Hydrolyse of elektrolyse?
Zouthydrolyse is eenvoudig te verwarren met zoutelektrolyse. Beide methodes werken immers door natriumchloride te splitsen. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee manieren van waterbehandeling. Zoutelektrolyse is namelijk een methode waarbij natriumchloride door middel van een klein beetje stroom wordt gescheiden in natrium (zout) en chloride (chloor). Er wordt dus als het ware chloor gecreëerd. Dit desinfecteert het water. Het grote verschil met een chloorzwembad is dat de chloride zich nadat het zijn werk heeft gedaan weer aan het natriumcomponent bindt en dus weer terug verandert in natriumchloride.
Het nadeel van een zoutelektrolyse-systeem is dat er meer zout nodig is dan bij zouthydrolyse. Waar een elektrolyse-systeem gebruikmaakt van zo’n 3 tot 4 gram zout per liter water, is dat bij hydrolyse slechts de helft of minder. Overigens is 3 tot 4 gram zout per liter water nog steeds nauwelijks te proeven. Het heeft wel invloed op de andere technische onderdelen in het zwembad. Het zout kan staal namelijk aantasten. Daarom is het belangrijk dat bijvoorbeeld de warmtepomp en zwembadtrap van titanium zijn als u kiest voor zoutelektrolyse.
Installatie zouthydrolyse zwembad
Een hydrolyse zwembad is redelijk eenvoudig te realiseren. Het hydrolyse-systeem bestaat uit een kastje dat bij de andere technische onderdelen van het zwembad wordt geïnstalleerd. De zwembadpomp zorgt ervoor dat het water langs het hydrolyse-systeem wordt geleid en wordt gedesinfecteerd, waarna het weer in het zwembad komt. Als u een hydrolyse zwembad door ZwemParels laat aanleggen, dan zorgen wij voor de installatie van de machine. U heeft zelf dus nergens omkijken naar. Heeft u een zwembad met chloorbehandeling, maar wilt u graag een zouthydrolysesysteem toevoegen? Ook dat is mogelijk. Wij kunnen het systeem voor u installeren, zodat u in de toekomst geen chloor meer hoeft toe te voegen. De kosten van een zouthydrolyse zwembad zijn afhankelijk van de grootte van het zwembad, de kwaliteit van de materialen en de installatiekosten. De meeste hydrolyse-systemen kosten tussen de 1500 en 4500 euro.
Sugar Valley Oxilife
Bij ZwemParels maken we regelmatig gebruik van het Sugar Valley-systeem van Oxilife als we een hydrolyse zwembad aanleggen. Dit is een handig en betaalbaar systeem om te gebruiken voor privézwembaden. Het apparaat neemt weinig ruimte in beslag en is dus makkelijk toe te voegen in de technische ruimte van het zwembad.
Gratis adviesgesprek
Wilt u het zwembad in uw tuin transformeren tot een hydrolyse zwembad, bent u van plan een nieuw zwembad te laten ontwerpen en aanleggen of wilt u een totaalproject met een volledige tuin met zwembad laten realiseren? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Hierin brengen we uw wensen in kaart en aan de hand hiervan maken we een voorontwerp. Als het ontwerp helemaal naar wens is, brengen we een offerte uit.